Warsztaty herbaciane

Opublikowane przez Robb Maciąg w dniu

Czy można poznawać świat poprzez herbatę? Oczywiście!

Zabierzemy Was do kilku krajów przygotowując dla Was pięć, zupełnie różnych herbat. Będą herbaty słodkie, gorzkie, słone a nawet takie, które herbatami wcale nie są.

Powędrujemy przez Chiny, Indie i Tybet, a nawet do Afryki. Dowiemy się skąd wzięło się słowo „herbata”, jaką wodą zalewamy zieloną a ile kostek cukru potrzeba na szklaneczkę irańskiej i marokańskiej. Dowiemy się po co w tybetańskiej herbacie jest masło, jakiej herbaty używają Etiopczycy, po co Marokańczykom mięta i ile kardamonu jest w indyjskim ciaju.

Warsztat polega na opowieści podróżniczej prowadzącej uczestników przez kilka krajów (Indie, Japonia, Etiopia, Iran, Tybet, Chiny, Maroko) połączonej z parzeniem lokalnych herbat.
Nie jest to więc warsztat polegający na ceremonii parzenia (jak w Japonii czy Chinach), ale 90 minutowej podróży z herbatą w dłoni.
Uczestnicy poznają różnorodność herbat, metod parzenia, co jest genezą tradycji towarzyszących piciu kolejnych herbat itd.

Przy okazji poznają kulturę odwiedzanych krajów.

Przy okazji zapraszamy do przeczytania naszej książki Tysiąc Szklanek Herbaty

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *