Warsztaty herbaciane
Czy można poznawać świat poprzez herbatę? Oczywiście!
Zabierzemy Was do kilku krajów przygotowując dla Was pięć, zupełnie różnych herbat. Będą herbaty słodkie, gorzkie, słone a nawet takie, które herbatami wcale nie są.
Powędrujemy przez Chiny, Indie i Tybet, a nawet do Afryki. Dowiemy się skąd wzięło się słowo „herbata”, jaką wodą zalewamy zieloną a ile kostek cukru potrzeba na szklaneczkę irańskiej i marokańskiej. Dowiemy się po co w tybetańskiej herbacie jest masło, jakiej herbaty używają Etiopczycy, po co Marokańczykom mięta i ile kardamonu jest w indyjskim ciaju.
Warsztat polega na opowieści podróżniczej prowadzącej uczestników przez kilka krajów (Indie, Japonia, Etiopia, Iran, Tybet, Chiny, Maroko) połączonej z parzeniem lokalnych herbat.
Nie jest to więc warsztat polegający na ceremonii parzenia (jak w Japonii czy Chinach), ale 90 minutowej podróży z herbatą w dłoni.
Uczestnicy poznają różnorodność herbat, metod parzenia, co jest genezą tradycji towarzyszących piciu kolejnych herbat itd.Przy okazji poznają kulturę odwiedzanych krajów.
Przy okazji zapraszamy do przeczytania naszej książki Tysiąc Szklanek Herbaty